'Vervolg Gezinslab Leeuwarden Oost'

Vervolg Gezinslab Leeuwarden Oost

Omschrijving

Bij het Gezinslab in Leeuwarden Oost staan gezinnen en hun hulpvragen centraal. Het Gezinslab versterkt de gemeenschap in de wijken: de sociale basis. In de wijknetwerkcentra kunnen gezinnen terecht met vragen op alle leefgebieden.

Honderden vrijwilligers organiseren samen met en voor de bewoners tal van collectieve activiteiten, aansluitend bij de behoeften van gezinnen. Deze activiteiten zijn ook de ‘vindplaatsen’ van mensen met hulpvragen die niet (meer) in beeld zijn. Bijvoorbeeld omdat ze zijn vastgelopen in de bureaucratie of het vertrouwen in instanties hebben verloren. Ervaringsdeskundigen/ mensen met ervaringskennis luisteren naar hun vragen en ondersteunen hen bij het vinden van oplossingen. Bij complexe problematiek werken doorbraakspecialisten mee aan maatwerkoplossingen.

Op deze manier werken het formele en informele netwerk in de wijken samen. Eenvoudig en daadkrachtig. Gezinnen krijgen meer grip op hun leven en zetten een stap vooruit, met positieve impact op hun gezondheid. Dit is de tweede fase van dit project.

Doel

  1. Netwerk: structuur in de samenwerking met vindplaatsen en netwerkpartners
  2. Ervaringsdeskundigen: werken met ervaringsdeskundigen in de wijken waarbij wordt vastgelegd welke methoden goed en minder goed werken
  3. Activiteiten:
    – 30 participatieplekken per jaar voor vrijwilligers die activiteiten organiseren, passend bij de behoeften van gezinnen in de wijk
    – Het Gezinslab verbinden met het programma Rijke Schooldag
    – Vindplaatsgerichte aanpak voor jongeren met schulden
    – Verhalen delen en linken met andere initiatieven binnen het Programma Leeuwarden Oost
  4. Monitoring: samen met Samen Kansrijk en Gezond ontwikkelen van een meetmethode voor ervaren gezondheid
  5. Professionals: beschrijven van de nieuwe werkwijze
  6. Bereik: 6.200 mensen bereiken in deze volgende fase van het Gezinslab
  7. Beleid: de nieuwe werkwijze wordt structureel beleid, gebaseerd op opgedane inzichten hoe casussen vastlopen en wat de nieuwe aanpak daarin verandert. Beleidsaanpassingen worden verbonden met landelijk beleid en de Friese Preventie Aanpak. Er komt een beschrijving van de werkwijze van het Gezinslab, gebaseerd op wat goed is en werkt.

Lees meer over de eerste fase van dit project.

Activiteitgegevens

Organisatie

Gemeente Leeuwarden

Projectleider

Anne Marie Schepers

Telefoonnummer

06 - 319 633 83

Volg ons

Facebook

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO