De voedselbank

Ik ga even terug in de tijd, naar toen ik afhankelijk was van de voedselbank. Vlak voordat ik de eerste keer naar de voedselbank zou gaan, was ik op bezoek geweest bij mijn neef in Overijssel en die had mij verteld wat het voedselpakket van zijn schoonmoeder bevatte. Groot was mijn verbazing toen ik mijn pakket in Amsterdam kon ophalen, dat nog niet de helft was van het pakket dat mijn neef had beschreven.

Donaties

De voedselbank is afhankelijk van donaties en in dichtbevolkte gebieden moeten meer mensen van ongeveer dezelfde donaties een pakket krijgen. Ook zijn er verschillende voedselbanken in Nederland, dus in een andere stad of provincie kan het pakket heel anders zijn. Er is geen steun voor voedselbanken vanuit de overheid (alleen in heel uitzonderlijke situaties zal de overheid bijspringen).

De donaties voor de voedselbank lopen daarnaast terug, bijvoorbeeld door de ‘buitenbeentjes’. Dit zijn groentes die er een beetje anders uitzien. Deze werden eerder gedoneerd aan (onder andere) de voedselbank, maar worden nu gewoon verkocht. Het vlees dat gedoneerd wordt, is allemaal vlees dat de volgende dag weggegooid zou worden. Er wordt aangeraden, omdat het in de loods van de voedselbank al is ingevroren, het niet opnieuw in te vriezen.

Wortelen

Het was voor mij echt schipperen. Ik heb lang geen vlees, weinig zuivel, eieren of fruit gegeten. Dit zijn namelijk producten die minder gedoneerd worden. En als het er was, ging dat naar kinderen die nog in de groei waren en het harder nodig hadden. Groente is er altijd wel; vaak maanden achter elkaar dezelfde groente. Je wordt wel creatief en blijft zoeken naar nieuwe recepten: gekookte wortel, gewokte wortel, gestoomde wortel, ovenschotel met wortel, stamppot met wortel enzovoort.

Ik hoorde regelmatig: ‘Je loopt toch bij de voedselbank, dan heb je toch eten?’ Tja, als je bij de voedselbank loopt, mag je één keer per week een pakket ophalen, maar (in ieder geval in Amsterdam) is wat je krijgt zeker niet genoeg om daadwerkelijk een week van te eten. Uiteraard helpt het, maar als je geen geld hebt, is het niet voldoende.

Pakketje voor een gezin van 3-5 personen:

  • 1 brood (vaak wit)
  • misschien 1 verpakking van vlees of een paar eieren
  • 1 pak yoghurt
  • 1 of 2 toetjes
  • aardappels, max. 1 kg
  • 2 uien
  • 1 of 2 soorten groente (vaak wortel, spruiten of witlof), meestal 300-500 gr
  • 1 of 2 zakjes sla of een zakje gesneden groente
  • 2 appels en soms 1 ander stuk fruit
  • aantal houdbare producten (dit kan van alles zijn en altijd een selectie): sausjes, chips, snoep of koek, beetje muesli, blikje vis of misschien een rookworst, fles frisdrank, soms pakje thee of koffie

Eisen

Als laatste wil ik nog even aanhalen, dat je om in aanmerking te komen voor de voedselbank aan een heleboel eisen moet voldoen. Zo heb ik bepaalde verzekeringen moeten opzeggen; alleen WA en inboedel werd geaccepteerd. Je mag maar een bepaald bedrag aan tv en internet uitgeven, dit geldt ook voor je mobiele abonnement. Als je kind bijvoorbeeld een ICT-opleiding doet en daarvoor sneller internet nodig heeft, of als je een kleine, oude auto hebt voor het halen en brengen van je kind naar school in verband met een beperking, wordt daar geen rekening mee gehouden. En het kan dus zijn dat je daardoor niet in aanmerking komt voor een voedselpakket.